Experimentální plzeňský pivovar Proud, který sídlí v bývalé elektrárně v areálu Plzeňského Prazdroje, uvařil svou první várku 29. 9. 2020. Letos vítá jaro hned několika svěžími novinkami. Úspěšná řada Proud Barrel Aged se rozrostla o Barrel Aged Brut IPA a Barrel Aged Brut IPA, obě jsou silná piva stařená 10 měsíců v dubových sudech po bílém a červeném víně.
„V Proudu nás baví experimentovat s různými pivními styly a postupy výroby. S cíleným stařením piva v dubových sudech po různých alkoholech si hrajeme prakticky už od začátku existence našeho pivovaru. Snažíme se vybírat si sudy od konkrétních výrobců a získat tak více informací o daném sudu a o tom, co v něm bylo původně, ať už jde o víno, whisky nebo třeba pálenku. Z našich dosavadních zkušeností vyplývá, že hlavní chuťová změna při staření piv v dubových sudech probíhá mezi 6. až 12. měsícem, chuť se pak dále zakulacuje a vytváří komplexní charakter. Výsledek je vždy mimořádně zajímavý,“ říká ředitel pivovaru Proud Michal Škoda.
Podle vrchní sládkové pivovaru Proud Lenky Strakové je to jedinečná příležitost ochutnat nejen, kam se pivo samotné posunulo díky kontaktu se dřevem, ale také porovnat, jak se změní charakter daného piva v závislosti na nápoji, který byl v sudu před ním. Čtvrtou sezónní novinkou z Proudu je West Coast IPA s dominantní vůní citrusů a tropického ovoce. West Coast IPA je klasický zástupce stylu IPA, přesněji americká verze původního anglického stylu IPA, která ale nechává vyniknout odrůdy chmele pocházející právě z Ameriky. V pivu jednoznačně dominuje chmelové aroma i chuť doplněné suchým dozníváním a čistým sladovým profilem.