Regionální potravina Plzeňského kraje zná své vítěze

Jedenáctý ročník soutěže o nejlepší Regionální potravinu je v plném proudu. Šestým krajem, kde se vybíraly ty nejlepší produkty, byl Plzeňský kraj. O prestižní značku se zde ucházelo celkem 104 produktů od 38 výrobců, porota přitom ocenila 9 z nich. Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže.

K  udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2020 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované

Zlatý Bůček

Plzák z Plzně s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou

Jaroslav Procházka

3.

Sýry včetně tvarohu

Tvaroh tučný

Václav Dub

4.

Mléčné výrobky ostatní

Jogotvaroh

Meclovská zemědělská, a. s.

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Chléb víkendový

PEKO – Němečková s.r.o.

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Klatovský perník

Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy, Národních mučedníků 141

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)

Hrobník 15° černý speciál

Robert Beneš

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Pikantní okurkový salát

Josef Vanický

9.

Ostatní

Tolstolobik uzený, porcovaný

Zpracovna ryb Klatovy a.s.

 Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Vítěz dostává certifikát a může značku Regionální potravina daného kraje užívat čtyři roky. Po této lhůtě ji musí opět obhajovat.

Komisi, která o udělení ocenění rozhoduje, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.

BIO Mgr. Jana Mertová

Mohlo by vás zajímat

Je sucho! A každá oblast Šumavy trpí určitým stupněm sucha.

Situace bude pravděpodobně horší než před 10 lety. Česká republika, včetně Národního parku Šumava, zažívá …