Domů / Plzeňský rozhled / Velikonoční prodej ryb na městských sádkách v Plzni posvětí farář

Velikonoční prodej ryb na městských sádkách v Plzni posvětí farář

Městští rybáři v Plzni připravili velikonoční prodej ryb. Na plzeňských městských sádkách je naplánován na Škaredou středu a Zelený čtvrtek od 10 do 17 hodin. Po tuto dobu mohou kupující přijíždět k areálu sádek u rybníka Košináře nejen na kole, ale také autem. Od 13. dubna pak na novou tradici naváže každý čtvrtek od 14 do 16 hodin až do konce října pravidelný prodej čerstvých ryb.  

„Pro rybu na vánoční stůl si každý rok na městské sádky dojde několik set lidí. Ryba je neodmyslitelně spjata s předvelikonočním půstem stejně jako s vyvrcholením adventu o jeho posledním postním, tedy Štědrém, dni. Je to tradice, kterou se snažíme vzkřísit i prodejem ryb na našich městských sádkách,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar. Podle jeho slov je prodej ryb lákavý hlavně pro děti. „O Velikonocích lze nákup spojit třeba s procházkou po zážitkovém okruhu Spejbla a Hurvínka a zakončit ji koupí čerstvé ryby,“ doplnil. Poprvé takto městští rybáři před Velikonocemi ryby nabízeli vloni.

„Velikonoce jsou největší křesťanské svátky. Pro naše předky bývaly důležitější než Vánoce. Lidé si nechávali požehnat rašící větvičky stromů či první jarní květy, ale třeba i chléb. Letošní velikonoční prodej ryb nám posvětí při jeho začátku ve středu 5. dubna v 10 hodin farář Tomáš Kadlec z nedaleké farnosti Dýšina,“ řekl vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně Richard Havelka

Tradici, která vymizela v 70. letech minulého století chtějí v Plzni obnovit. V kádích na městských sádkách u rybníka Košináře tak budou pro zájemce mít kapry, líny, amury a pro ty, kteří přijdou včas, i několik štik a sumců. „Loni byl před Velikonocemi o čerstvé ryby zájem, proto jsme se letos rozhodli pro celoroční prodej ryb,“ říká vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku města Plzně Martin Gregar. Podle křesťanských tradic by mělo být na stole do Bílé soboty postní jídlo. Nejčastěji to bývala ryba. (foto Radka ŽÁKOVÁ)

BIO Mgr. Jana Mertová

Mohlo by vás zajímat

Ve Spáleném Poříčí budou sletové sokolské skladby

Přijďte podpořit Sokoly ze širokého okolí jižního Plzeňska. Už zítra – v neděli 26. 5. 2024 …