Sládek bednářům přinesl tradiční pečenou kachnu

Pečenou kachnu se zelím a knedlíkem přinesl dnes bednářům Plzeňského Prazdroje emeritní vrchní sládek pivovaru Václav Berka jako poděkování za jejich celoroční práci.  Tradici společného oběda s bednáři během adventu založili sládci Prazdroje v době vzniku někdejšího měšťanského pivovaru a přetrvala až do nástupu komunistického režimu. V roce 2016 byl tento společný sváteční oběd opět obnoven.

„Přišel jsem bednářům poděkovat za jejich práci, díky které se nám daří v našich historických sklepích zachovávat tradiční technologii zrání piva v dřevěných sudech a kádích. A také popřát klidné Vánoce a mnoho zdaru v nastávajícím roce,“ říká emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka. Poté poobědval dohromady s bednáři přímo v historickém objektu bednářské dílny. Společně si pak – jak velí tradice – připili ležákem Pilsner Urquell.

Prazdrojští bednáři jsou jedinými pokračovateli kdysi slavného pivovarského řemesla, kteří pracují přímo v některém z evropských pivovarů. Díky jejich práci a díky zachování historického výrobního postupu se daří Plzeňskému Prazdroji uchovávat po generace výjimečnou chuť ležáku Pilsner Urquell, který zraje a kvasí v dubových sudech a kádích.

Osmičlenná bednářská parta nyní usiluje o zápis svého řemesla do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Poté, co byli zařazeni na krajský seznam, nyní čekají na oficiální informaci o zápisu na národní list kulturního dědictví. Pak již budou moci podat žádost o vstup do elitní skupiny UNESCO.

BIO Mgr. Jana Mertová

Mohlo by vás zajímat

Před 20 lety se bobr evropský vrátil na Šumavu

Správa Národního parku Šumava si již pro tradiční, celoroční téma letos zvolila návraty. V rámci …