O značku Regionální potravina přišel mléčný výrobek Pomazánek

Z důvodu závažných nedostatků v hygieně výrobního procesu přišel o značku Regionální potravina mléčný výrobek Pomazánek výrobce Ing. Jana Junka z Přimdy. Výsledné laboratorní hodnoty zjištěné kontrolou SVS nevyhovují mikrobiologickým kritériím pro potraviny.  

Značka Regionální potravina je prestižní ocenění, které si zaslouží jen kvalitní potravinářské a zemědělské výrobky. Vlastníkem a gestorem značky je Ministerstvo zemědělství, správcem je Státní zemědělský intervenční fond.  Pokud dozorová organizace (Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa) zjistí jakoukoli nesrovnalost, okamžitě situaci řešíme. V případě závažného pochybení se značka odebírá a informujeme veřejnost.

Výrobkem, který přišel o značku Regionální potravina, je Pomazánek od výrobce Ing. Jana Junka. Pomazánek získal ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje 2018  v kategorii Mléčné výrobky ostatní. Dle zjištění Státní veterinární správy (SVS) výrobek nevyhověl v parametru hygieny výrobního procesu, konkrétně byl ve výrobku zjištěn nadlimitní počet mikroorganismů Escherichia coli.  Výše uvedenému výrobku byl certifikát značky Regionální potravina odejmut a výrobce byl vyzván k neprodlenému odstranění loga.

Co se týká vyhodnocení pravidelných kontrol dozorových orgánů za rok 2018 u výrobků oceněných značkou kvality KLASA a Regionální potravina, opět se potvrdila jejich vysoká jakost a bezpečnost. U ostatních kategorií potravin inspektoři zjišťují až řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce se jedná o jednu z nejméně problematických kategorií potravin. V loňském roce při kontrolách vyhověly všechny hodnocené potraviny značky KLASA, a to ve všech parametrech. U potravin oceněných značkou Regionální potravina nevyhověly jen tři šarže potravin, z toho dvě za jakost a jedna v parametru označování.

Při jakékoli pochybnosti v souvislosti s oceněnými výrobky se mohou spotřebitelé, ať už se jedná o značky KLASA, Regionální potravina nebo BIO, obrátit na naši infolinku info@eklasa.cz. Každý podnět obratem řešíme a předáváme dozorovým orgánům k prošetření. Naším cílem je zajišťovat, aby v portfoliu oceněných výrobků byly jen skutečně maximálně kvalitní výrobky.

BIO Mgr. Jana Mertová

Mohlo by vás zajímat

Před 20 lety se bobr evropský vrátil na Šumavu

Správa Národního parku Šumava si již pro tradiční, celoroční téma letos zvolila návraty. V rámci …