Spolek Náš Touškov chystá v neděli 22. září 2019 spolu s římskokatolickou farností Město Touškov a panem farářem Gajduškem výjimečný zážitek, a to upečení touškovského farního chleba v peci z roku 1746 podle staré receptury.

„Na tento víkend vycházejí i Dny evropského dědictví, které mají za cíl otevřít nejširší veřejnosti brány kulturních památek, budov a objektů. Propojení Dnů evropského dědictví s pokusem upéct chleba ve staré farní peci se tak přímo nabízí. S radostí jsme proto přijali nabídku pana faráře a zkusíme upéct chleba ve farní peci, která je součástí černé kuchyně a pojme zhruba 30 bochníků,“ sdělila Ing. Kateřina Duchková ze Spolku Náš Touškov.

Samotný proces znovu zprovoznění farní pece s sebou nesl překážky, které se nám postupně podařilo překonat. Stěžejní otázkou bylo zajištění kvalitního dřeva, neboť roztopit pec není otázkou pár polínek. Povedlo se a spolek dostal darem velmi kvalitní dřevo. Následně oslovil i pekaře, který má bohaté zkušenosti s pečením v peci a půjde do projektu. Roman Sebera, pekař, jehož příběh mnozí znají, neboť jeho pekárna původně sídlila na Domažlické třídě a musela být zbourána z důvodu výstavby nové železniční trati, sebral hozenou rukavici a zadělá a upeče touškovský farní chléb.

“ V neděli 10. srpna jsme provedli zkušební roztopení pece a pozvali pana Seberu na první zkoušku nanečisto. Povedlo se nad očekávání a upekli jsme několik bochníků. Ta chuť chleba pečeného „starým“ způsobem je neuvěřitelná,“ dodala K. Duchková.
Po celou dobu akce budou probíhat komentované prohlídky černé kuchyně na faře, a to ve skupinách po 8 osobách. Doba prohlídky cca 5-8 minut. Je možné se zúčastnit vícekrát. Z důvodu snazší organizace se rezervujte na přesný čas na stránkách www.nastouskov.cz. Srdečné pozvání na tuto akci Vám posílá Spolek Náš Touškov.