Letošní ročník tradiční Buškovy číše bude ve Velharticích probíhat v rámci Dnů Šumavského trojhradí od 26. do 28. září 2020. Tématem podzimní spolupráce hradů Velhartice, Rabí a Kašperk je totiž středověké stravování a stolování.

Na hradě Velhartice je připraven pestrý a atraktivní program, který umožní návštěvník nahlédnout do každodenního života na panském sídle ve středověku. Představeno bude především stolování urozených vrstev, kdy mělo vše svá pravidla, zákonitosti, rituály. S trochou nadsázky by se dalo říci, že se sklepy a další prostory velhartického hradu opět zaplní pokrmy, vínem a pivem, jako tomu bývalo za dob své středověké slávy. Návštěvníci hradu mají možnost toto zažít a něco z romantiky středověku zažít svými smysly, resp. ochutnat.
Prohlídky hradu spojeny s ochutnávkou středověkých pokrmů
Komentované procházky hradem budou končit na horním nádvoří, kde budou připraveny ukázky a hlavně i ochutnávky pokrmů, jaké byly na hradě ve středověku skutečně konzumovány. Možná budete překvapeni, tím co naši předci jedli a jak to chutnalo.
Ochutnávka vína
K dramaturgii Buškovy číše tradičně patří představení a ochutnávka vín. V neděli 27. a v pondělí 28. záři se nejen znalci mohou těšit na moravská vína, která díky své kvalitě a umu vinařů získávají stále větší respekt a oblibu i mimo hranice naší republiky. Zájemci si mohou degustovaná vína zakoupit.
Výstroj a výzbroj rytíře
Prostoru dolního nádvoří před historickým pivovarem zaplní historické stany, v nichž členové skupiny living history Via Boemia představí výstroj a výzbroj středověkého rytíře. Chybět nebude ani vybavení stanů včetně nábytku.
Historické textilní techniky
Vedle toho budou představeny gotické textilní techniky, od nejjednodušších po nejsložitější, ke kterým patřilo tzv. karetkování. Tato technika umožňovala nejen složité zdobení stuh pomocí speciálních destiček, ale bylo takto možno vytkávat i jednotlivé obrázky. Naši předkové byli opravdu zručnými řemeslníky, dokázali také na látky malovat jehlou, stačí se přijít přesvědčit.
Doprovodný program
V rámci programu bude představen i princip mletí obilí v tzv. žernovu, svou dovednost představí kovář, a především dětští návštěvníci ocení možnost svezení na koníkovi.
Kromě výše uvedeného speciálního programu jsou připraveny programové stálice, tzn. prohlídka hradním i zámeckým okruhem a dvě výstavy v hradním pivovaru. V prostorách historického pivovaru funguje restaurace u hradního sládka, jejíž gastronomie je založena na čerstvých regionálních produktech.