Festival Bonjour Plzeň je zpět, nabídne rozmanitost Francie

Festival oslavující frankofonní kulturu se vrací po roční přestávce. Letošní 28. ročník Bonjour Plzeň začíná 5. listopadu a během dvou týdnů nabídne francouzské filmy, tradiční pokrmy, mladé Beaujolais, bretaňskou hudbu nebo pohledy do života pařížských párů skrze fotografie.

„Jsem rád, že vás mohu po loňské přestávce pozvat na další ročník festivalu Bonjour Plzeň. Mou oblíbenou částí programu je francouzský trh v neděli 14. listopadu, protože je to dobrá příležitost seznámit místní obyvatele s francouzským umem a výrobky. Těším se také na literární setkání 12. a 19. listopadu, která symbolizují vzájemné sdílení českého a francouzského národa prostřednictvím psaní,” říká Rémy Fournier, ředitel Alliance française de Plzeň, která je organizátorem festivalu.

Snídaní začíná den a odstartuje tak i veřejná část festivalu Bonjour Plzeň 2021. Křupavé francouzské croissanty a vyhlášené francouzské koláče od Anne Pougnard z La Tartelette s voňavou kávou z plzeňské kavárny a pražírny Orient coffee se budou servírovat v neděli 7. listopadu přímo v Alliance Française de Plzeň. O den později bude možné nahlédnout do života párů pařížského regionu, a to prostřednictvím výstavy “Couples From the World” autorek Anny Fišerové a Anny Verstraete. Francouzská kinematografie patří mezi nejstarší na světě, a proto nesmí na festivalu chybět. V Kině Beseda se budou promítat během festivalu celkem čtyři snímky, které stojí za to vidět.

Pohovořit si francouzsky, seznámit se s rodilými mluvčími a dát si k tomu skvělou kávu v příjemném prostředí kavárny Le Frenchie na náměstí, to vše přinese Speak Dating 10. listopadu od 18:00 hodin. Zajímavé příběhy a historky z nejrůznějších koutů Francie obsahuje druhý díl knihy Kruté příběhy sladké Francie II., která bude pokřtěna v pátek 12. listopadu v prostorách Alliance Française de Plzeň. Křtu knihy se zúčastní sám autor Zbyněk Kašpar.

Tradiční francouzský trh se vším, co k němu patří se otevře v neděli 14. listopadu na Moving Station. Počítá se i s dětmi, pro které je od 14:00 a 16:00 hodin připravena Chvilka s pohádkou. Hned v pondělí 15. listopadu v 17:00 hodin povede šéfkuchař Sylvain Prudhomme kurz vaření francouzských specialit. Připravovat se bude Oeufs en meurette (Ztracená vejce na víně). Ateliér je otevřen pro začátečníky i pokročilé a je potřeba se předem registrovat na direction.plzen@alliancefrancaise.cz.

O finále festivalu se postará kapela Bran, která se svojí hudbou na motivy starých bretaňských lidových písní vystoupí v sobotu 20. listopadu v Univerzitní kavárně Družba.

BIO Mgr. Jana Mertová

Mohlo by vás zajímat

Před 20 lety se bobr evropský vrátil na Šumavu

Správa Národního parku Šumava si již pro tradiční, celoroční téma letos zvolila návraty. V rámci …