Nový projekt Vaříme s chutí – Školní jídelna roku 2025, který spouští město Plzeň, má pomoci zavést nové trendy do školního stravování a ukázat, že i ze zdravých surovin se dá vařit chutně. Do klání se zapojilo 22 ze 24 školních jídelen, které zřizuje město, a jejichž kuchaři a kuchařky připraví pokrmy z ryb a luštěnin, které kromě žáků a učitelů ochutná také odborná porota. Finále, do kterého z prvního kola postoupí šest jídelen, se uskuteční 9. května 2025.
„Naším cílem je, aby se ve školních jídelnách vařilo pestré jídlo. Chceme ukázat, že i ze zdravých surovin lze uvařit chutné pokrmy. Zároveň věříme, že projekt napomůže dostat blíže k dětem i třeba méně oblíbené luštěniny nebo ryby,“ uvedla náměstkyně primátora pro oblast školství a cestovního ruchu Lucie Kantorová s tím, že receptury použité v soutěži dostanou plzeňské školy k dispozici. „Poslouží tedy jako inspirace pro ostatní,“ doplnila.
Přihlášené školy mají v prvním kole, které končí 20. března, za úkol uvařit jedno jídlo s rybou a druhé bezmasé, jehož hlavní složkou bude luštěnina. Pokrm kromě běžných strávníků ochutná také odborná porota a zhodnotí ho pomocí dotazníku. Do finále pak postoupí šest jídelen, které se o vítězný titul utkají 9. května 2025. Kromě titulu Školní jídelna roku 2025 získá vítěz finanční odměnu od Magistrátu města Plzně, pobytový voucher, vybavení do kuchyně a kuchařku. Jídelny, které se umístí na 2. a 3. místě, rovněž obdrží finanční odměnu, vybavení do kuchyně a také knihu s recepty. Věcné dary dostanou i ostatní jídelny, které se soutěže zúčastnily.