Na Dáme jídlo vzrostl počet objednávek na dvojnásobek

Zájem Čechů o rozvoz jídla byl letos na Štědrý den dvakrát větší než loni. Ve srovnání s rokem 2018 vzrostl počet objednávek dokonce na čtyřnásobek. Data společnosti Dáme jídlo, největší české platformy, která partnerům z řad restaurací a obchodů přivádí zákazníky a pomáhá jim se správným komerčním nastavením a efektivností rozvozu, dále ukázala, že ve vánočních objednávkách i na Štědrý den převažovala pizza. Její podíl byl ale ve srovnání s běžnými dny nižší. Lidé naopak častěji volili českou kuchyni, výjimkou nebyl ani rozvoz tradičního kapra či řízku s bramborovým salátem.  

Počet objednávek uskutečněných prostřednictvím platformy Dáme jídlo byl letos na Štědrý den o 108 % větší než 24. prosince 2019. Ve srovnání s předminulým rokem dosáhly letošní objednávky dokonce téměř čtyřnásobku. Znovu se tak potvrdilo, že si čím dál více Čechů váží svého volného času natolik, že jej místo příprav štědrovečerní večeře raději tráví s rodinou. “Tentokrát ovšem rozvoz jídla na Štědrý den pravděpodobně využila i řada zákazníků, kteří byli jinak zvyklí vyrazit na štědrovečerní menu přímo do restaurace,” upozorňuje výkonný ředitel společnosti Dáme jídlo Filip Fingl. 

Mezi objednávkami na Dáme jídlo převažovala i na Štědrý den pizza, kterou volil každý pátý zákazník. Její podíl byl ale ve srovnání s běžnými dny nižší. Na polovinu obvyklé hodnoty se pak propadl podíl objednávek z kategorie fast food. Lidé si naopak častěji než v běžné dny objednávali česká jídla. Nechyběly ani tradiční vánoční pokrmy jako je kapr či řízek s bramborovým salátem. Tuzemská kuchyně se tak v podílu objednávek zařadila na Štědrý den hned za pizzu, obvykle přitom bývá až čtvrtá v pořadí.

Kromě změny v běžné skladbě objednávek jídla na Štědrý den posílila také koncentrace rozvozu v rámci velkých měst. Podíl Prahy na celkovém počtu objednávek se ve srovnání s obvyklým pracovním dnem zvýšil o více než polovinu. Oproti předcházejícím rokům se letos na Štědrý den začalo více objednávat také v Jihomoravském kraji, což lze přičítat hlavně silnému zájmu zákazníků v Brně.

Meziroční nárůst počtu objednávek očekávají   i na Silvestra a Nový rok.  Nicméně vzhledem k aktuálním opatřením bude zájem o silvestrovský a novoroční rozvoz pravděpodobně mírně vyšší.

BIO Mgr. Jana Mertová

Mohlo by vás zajímat

Před 20 lety se bobr evropský vrátil na Šumavu

Správa Národního parku Šumava si již pro tradiční, celoroční téma letos zvolila návraty. V rámci …