Po více než dvouleté pauze se opět otevírá legendární Hospoda Na Spilce. Ta se nachází přímo v areálu plzeňského pivovaru a patří k největším v Česku. Nově nabízí zrekonstruovaný prostor a menu, ve kterém hraje hlavní roli pivo.
„Hospoda Na Spilce je specifická tím, že je na nádvoří plzeňského pivovaru a je tak úzce spojena s jeho návštěvou. Chceme ještě více propojit zážitek ať už z některé z prohlídkových tras nebo z akcí, které se v pivovaru konají, se skvělou gastronomií a správně ošetřeným a načepovaným pivem v hospodě. Pro návštěvníky také bude výhodné, že si společně s prohlídkou pivovaru budou moci rovnou zarezervovat i stůl v hospodě,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer turismu Plzeňského Prazdroje.
Spilka prošla během jara výraznou obměnou, a to jak z hlediska interiéru, tak technologie. Výčep se přesunul do středu sálu, díky čemuž mohou hosté ze všech míst sledovat umění výčepních. Nová je i kuchyně a zázemí hospody, kde šéfuje kuchař Lukáš Holý. Ten před pivovarským angažmá pracoval v řadě zahraničních hotelů a restaurací, především v Londýně, nebo vařil pro českého prezidenta. Menu postavil na specialitách z piva.
„Pivo se snažím využívat, kde to jen jde. Baví mě zkoušet a experimentovat, takže ho používáme do omáček, základů, marinád, ale i do pečiva, koláčů či buchet. Skvěle funguje třeba v pivním guláši z vepřových líček, kam přidáváme černé pivo z pivovaru Proud,“ vysvětluje nový šéfkuchař Hospody Na Spilce Lukáš Holý.
Vedle piva využívá kuchyně také další suroviny, které jsou spojené s pivem, například chmel, slad, kvasnice, mladinu či dokonce mláto. To přidává do žitného chleba, jednoho z mnoha pekařských výrobků z vlastní produkce. Pivní chléb teď patří mezi delikatesy. Tvoří se dva dny, peče se na několikrát a jako jedinou tekutinu do něj používají ležák Pilsner Urquell.