Na Spilce recepty s pivem v chlebu i omáčkách

Po více než dvouleté pauze se opět otevírá legendární Hospoda Na Spilce. Ta se nachází přímo v areálu plzeňského pivovaru a patří k největším v Česku. Nově nabízí zrekonstruovaný prostor a menu, ve kterém hraje hlavní roli pivo.

„Hospoda Na Spilce je specifická tím, že je na nádvoří plzeňského pivovaru a je tak úzce spojena s jeho návštěvou. Chceme ještě více propojit zážitek ať už z některé z prohlídkových tras nebo z akcí, které se v pivovaru konají, se skvělou gastronomií a správně ošetřeným a načepovaným pivem v hospodě. Pro návštěvníky také bude výhodné, že si společně s prohlídkou pivovaru budou moci rovnou zarezervovat i stůl v hospodě,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer turismu Plzeňského Prazdroje.  

Spilka prošla během jara výraznou obměnou, a to jak z hlediska interiéru, tak technologie. Výčep se přesunul do středu sálu, díky čemuž mohou hosté ze všech míst sledovat umění výčepních. Nová je i kuchyně a zázemí hospody, kde šéfuje kuchař Lukáš Holý. Ten před pivovarským angažmá pracoval v řadě zahraničních hotelů a restaurací, především v Londýně, nebo vařil pro českého prezidenta. Menu postavil na specialitách z piva.

„Pivo se snažím využívat, kde to jen jde. Baví mě zkoušet a experimentovat, takže ho používáme do omáček, základů, marinád, ale i do pečiva, koláčů či buchet. Skvěle funguje třeba v pivním guláši z vepřových líček, kam přidáváme černé pivo z pivovaru Proud,“ vysvětluje nový šéfkuchař Hospody Na Spilce Lukáš Holý.

Vedle piva využívá kuchyně také další suroviny, které jsou spojené s pivem, například chmel, slad, kvasnice, mladinu či dokonce mláto. To přidává do žitného chleba, jednoho z mnoha pekařských výrobků z vlastní produkce. Pivní chléb  teď patří mezi   delikatesy. Tvoří se   dva dny, peče se na několikrát a jako jedinou tekutinu do něj používají ležák Pilsner Urquell.

BIO Mgr. Jana Mertová

Mohlo by vás zajímat

Před 20 lety se bobr evropský vrátil na Šumavu

Správa Národního parku Šumava si již pro tradiční, celoroční téma letos zvolila návraty. V rámci …