Několikaletý růst spotřeby potravin se vloni zastavil

Celková spotřeba potravin na jednoho obyvatele 793 kg v roce 2022 byla meziročně nižší o 32 kg a klesla zhruba na úroveň posledních předcovidových let. V porovnání s rokem 2021 se spotřebovalo méně mléka a mléčných výrobků, masa, vajec, tuků, brambor, ovoce i zeleniny. Vzrostla konzumace pečiva, rýže, luštěnin a také piva.

Pokles spotřeby potravin v roce 2022 na obyvatele, kalkulovaný bilanční metodou v naturálních jednotkách, dokládá omezování výdajů domácností v reakci na propad reálných výdělků i v oblasti tzv. „nezbytných statků“. „Změny ve spotřebě jednotlivých druhů potravin vypovídají o snaze domácností šetřit úpravou jídelníčku. Jako pozitivní na celé situaci můžeme hodnotit častější nakupování s rozmyslem, tedy omezení zbytečného plýtvání s potravinami,“ říká Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka v roce 2022 meziročně klesla o 16,0 kg na 246,9 kg na obyvatele. K největšímu propadu o 1,5 kg na obyvatele došlo u ostatních mléčných výrobků (jogurty, podmáslí apod.), sýrů se zkonzumovalo méně o 0,6 kg. Naopak o 0,3 kg vzrostla spotřeba tvarohu. Samotná spotřeba konzumního mléka, která vykazuje z dlouhodobého pohledu sestupný trend, meziročně vzrostla o 1,1 litru na 57,8 litru na obyvatele.

foto pixabay

Po deseti letech se zastavil růst spotřeby masa, v meziročním srovnání šlo o snížení spotřeby z 86,0 kg na obyvatele na 82,9 kg, tj. o 3,1 kg. Spotřeba hovězího i vepřového klesla shodně o 0,6 kg, hovězího na 8,8 kg, vepřového na 43,9 kg, drůbežího o 1,7 kg na 28,1 kg.

Z převážně přílohových potravin byla vloni zaznamenána historicky nejvyšší spotřeba rýže na obyvatele, a to 9,0 kg, což odpovídá dvojnásobku hodnoty z roku 2010. Rekordní byla také spotřeba luštěnin 3,7 kg na obyvatele, tedy dvojnásobek konzumace obvyklé v první polovině 90. let. Naopak spotřeba těstovin 7,3 kg na obyvatele byla proti jejich nejvyšší hodnotě v roce 2018 nižší bezmála o kilogram.

foto pixabay

Celková spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého vloni dosáhla v průměru 87,4 kg na obyvatele. Nižší pokles spotřeby byl u ovoce mírného pásma, a to o 0,5 kg, na 50,6 kg na obyvatele. Jižního ovoce se spotřebovalo méně o 2,6 kg, celkem 36,8 kg. Výrazný meziroční pokles, a to o 9,3 kg, byl zaznamenán u spotřeby zeleniny. Na jednoho obyvatele jí připadlo celkem 87,4 kg.

U alkoholických nápojů došlo k meziročnímu nárůstu spotřeby o 6,3 litru, v přepočtu na čistý alkohol však šlo o stagnaci spotřeby (9,7 litru). Piva se vypilo v průměru 142,9 litru na obyvatele, proti předchozímu roku o 7,4 liru více.

BIO Mgr. Jana Mertová

Mohlo by vás zajímat

Před 20 lety se bobr evropský vrátil na Šumavu

Správa Národního parku Šumava si již pro tradiční, celoroční téma letos zvolila návraty. V rámci …