V Plzeňském kraji odstartoval 14. ročník soutěže o prestižní značku Regionální potravina. Do krajské soutěže se přihlásilo 39 místních výrobců se 126 produkty. Nejsilněji zastoupenou kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje ovládla Domažlická 12 z Městského pivovaru Domažlice.
Hodnotitelská komise se letos sešla v Klatovech a navrhla udělit značku Regionální potravina Plzeňského kraje pro rok 2023 těmto výrobkům:
KATEGORIE: | VÝROBEK A VÝROBCE: | |
1. | MASNÉ VÝROBKY TEPELNĚ OPRACOVANÉ |
Čendova klobása Jan Jero |
2. | MASNÉ VÝROBKY TRVANLIVÉ, TEPELNĚ NEOPRACOVANÉ, KONZERVY A POLOKONZERVY | Žihelská svačinka
Jaroslav Procházka |
3. | SÝRY VČETNĚ TVAROHU | Čerstvý kozí sýr ořechový
MgA. Adam Březovský |
4. | MLÉČNÉ VÝROBKY OSTATNÍ | Jarovský jogurt bílý
Jindřiška Jandečková |
5. | PEKAŘSKÉ VÝROBKY VČETNĚ TĚSTOVIN | Povidlová srdíčka
Lucie Fabišiková |
6. | CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY VČETNĚ CUKROVINEK | Maková štafetka |
7. | ALKOHOLICKÉ A NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE | Domažlická 12
Domažlické městské lesy |
8. | OVOCE A ZELENINA V ČERSTVÉ NEBO ZPRACOVANÉ FORMĚ | Jablečné chutney bez chilli
Šárka Líbenková |
9. | OSTATNÍ | Med smíšený
Karel Toupal |
Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení 9. září na Dožínkách Plzeňského kraje.
„Regionální potravina Plzeňského kraje pro rok 2023 byla velmi úspěšná. Přihlásilo se nám 39 výrobců a mám o to větší radost, že mezi nimi bylo mnoho nových zájemců, kteří se do soutěže přihlásili úplně poprvé. Hodnotitelská komise to neměla vůbec jednoduché, ostatně tak jako každý rok měli všichni uchazeči své výrobky na opravdu vysoké úrovni,“ řekla Helena Hnojská z obecně prospěšné společnosti Úhlava, která je koordinátorem soutěže v Plzeňském kraji.