Už podvanácté odstartuje soutěž Regionální potravina Plzeňského kraje. Ta si za dobu své existence získala celou řadu příznivců, jak z řad výrobců potravin, tak zejména nás všech, tedy spotřebitelů.
Vyhlašovatelem je Ministerstvo zemědělství České republiky, administrátorem Státní zemědělský intervenční fond a v každém kraji vyjma Prahy působí krajský koordinátor. V letošním roce bude v Plzeňském kraji koordinaci soutěže opět zajišťovat obecně prospěšná společnost Úhlava ve spolupráci s Místní akční skupinou Pošumaví, z.s.
„Malí a střední výrobci potravin v našem kraji již projevují zájem, zda soutěž proběhne i v letošním roce poznamenaném virem Covid-19. Máme pro ně tedy skvělou zprávu, že vlastní soutěž proběhne podle stejných pravidel jako v minulých letech a následně se marketingové akce budou řídit aktuálními protipandemickými opatřeními,“ vysvětluje odborný garant za Plzeňský kraj Ivo Šašek.
„Výrobky hodnotí odborná komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské komory ČR, Agrární komory ČR a Plzeňského kraje. Vítězům jednotlivých kategorií potom ministr zemědělství v součinnosti s hejtmany jednotlivých krajů propůjčí právo používat značku Regionální potravina po dobu 4 let,“ doplňuje koordinátorka Helena Hnojská.
Díky vítězství v soutěži a možnosti používat tuto značku se v minulosti zviditelnilo mnoho zajímavých, chutných a zejména kvalitních výrobků od malých či středních producentů, o kterých by veřejnost nevěděla, nebo by je znal jen malý okruh spotřebitelů.