Vítězem soutěže Pilsner Urquell Master Bartender pro nejlepší výčepní, kterou každoročně pořádá Plzeňský Prazdroj, se stal Richard Máša z brněnské restaurace Tusto. Dvoudenní finálové kolo soutěže se konalo v Plzeňském pivovaru. Utkalo se v něm 22 finalistů z celé České republiky. Richard Máša přesvědčil svými teoretickými i praktickými dovednostmi odbornou porotu, že právě on je nejlepším výčepním letošního ročníku.

„Uspět ve finálovém kole soutěže je velmi náročné. Vítěz musí umět nejen bezchybně načepovat pivo v nejvyšší kvalitě, mít i hluboké znalosti o výrobě plzeňské ležáku a jeho historii, ale také umět pivo perfektně naservírovat a komunikovat se zákazníkem. Richard dosáhl skvělého výsledku ve všech těchto disciplínách,“ hodnotí výsledek starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda odborné poroty Václav Berka.
Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender se letos konala již potřinácté. Je určená všem šikovným výčepním, kteří sdílí nadšení pro plzeňské pivo a českou pivní kulturu. Jejím hlavním cílem je rozvoj profese výčepních a posilování hrdosti na ni, a také zvyšování kvality čepování piva a úrovně pivní kultury v Česku. Finalisté ze sedmi kol regionální soutěže se ve středu 15. srpna představili i veřejnosti, kdy na nádvoří plzeňského pivovaru předvedli své umění čepovat zlatý plzeňský ležák.
Druhé místo v soutěži získal Tomáš Krčmář z pražského Lokálu Hamburk, pomyslný bronz si z Plzně do Malostranské besedy v Praze odváží Igor Kolivoško. Kromě čepování piva se museli soutěžící vypořádat se slepou degustací různých pivních značek a vědomostním testem.
„Práce výčepního, to pro mě znamená především perfektně načepované pivo a spokojený zákazník. Finále soutěže bylo opravdu náročné – kolegyně a kolegové podávali všichni skvělé výkony. Z vítězství mám obrovskou radost – ale vítězi se stali vlastně všichni, kteří se probojovali do finále,“ říká Richard Máša.
Vítěz třináctého ročníku Pilsner Urquell Master Bartender získal trofej, a především možnost absolvovat společně s Václavem Berkou cestu po evropských hospodách, ve kterých se čepuje tankový Pilsner Urquell. Přímo v Plzeňském Prazdroji si také uvaří svou vlastní várku piva. Největší odměnou je ale pro Mastera Bartendera prestiž, kterou mu i restauraci, ve které pracuje, vítězství v soutěži přináší. Titul Master Bartender je totiž především zárukou pro hosty, že si užijí plzeňský ležák v té nejvyšší kvalitě.