Letošní kapr na vánoční stůl podraží. Zatímco v uplynulých letech byla cena zhruba stále stejná, nyní tomu bude jinak. Rybářství Třeboň očekává, že kilogram kapra bude při vánočním prodeji u stánků stát 130 až 140 korun. Meziročně tak zdraží asi o deset až dvacet korun.
„Příčinou jsou rostoucí náklady na krmiva, paliva i energie. Ryb pro český trh bude dost, přestože jich bude celkově letos méně, zčásti kvůli suchu,“ uvedl při výlovu rybníku Rožmberk řekl předseda představenstva společnosti Fish Market Rudolf Provázek.
Rybářství Třeboň již v září zdražilo ceny za kilogram kapra v Praze na sádkách na 129 korun a na sádkách v Třeboni na 119 korun. Letošní výnosy z výlovů budou celostátně nižší. Podle odborníků bylo méně rybích násad, některé regiony výrazně zasáhlo sucho. Rok tak bude podprůměrný. Zákazníci mají ale o ryby zájem. Klesla produkce v okolních zemích jako jsou Polsko, Maďarsko, Rumunsko. Exportním zákazníkům zdražili třeboňští rybáři letos minimálně o 20 až 25 procent.
Z podzimních výlovů čekají třeboňští rybáři 2000 tun ryb, z toho 80 procent kapra. Hlavním artiklem jsou živé ryby, především kapr šupinatý a lysý. Přibližně 70 procent produkce ryb vyváží do Evropy, 30 procent jde na domácí trh převážně před Vánoci. Nejvíc firma vyváží do Německa a Polska, také do Francie, Rumunska či Itálie.
Rybářství Třeboň je největší producent sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí 15 procenty. Roční produkce činí asi 3200 tun, z toho tvoří 90 procent kapři, zbytek líni, candáti, štiky, sumci, amuři, tolstolobici a okouni. Firma má 100 zaměstnanců, hospodaří na 440 rybnících o výměře 8000 hektarů. Na vývoz jde 70 procent ryb. (pru)