Ve Vejprnicích u Plzně otevřeli novou centrální třídírnu vajec

Výstavba nové centrální třídírny vajec ve Vejprnicích na severním Plzeňsku, která byla dnes v poledne slavnostně otevřena, trvala 9 měsíců, přičemž celková investice dosáhla 135 milionů korun. Společnosti ČESKÁ VEJCE FARMS, s.r.o., má přinést snazší, bezpečnější a modernější zacházení s vejci. Roční kapacita zařízení dosahuje až 200 milionů kusů vajec. Dodavateli budou vlastní, české farmy, prodávající vejce prostřednictvím společnosti ČESKÁ VEJCE CZ, a.s.

„Novou třídírnou ve Vejprnicích se snažíme dále modernizovat celkovou produkci vajec v koncernu AGROFERT. Z českých farem se vejce dostanou bez kontaktu s lidskou rukou až k zákazníkovi, protože vejce jsou dovážena na paletách, kde je za pomocí moderní techniky roztřídíme, zkontrolujeme jejich kvalitu a bezpečnost a následně je můžeme s označením a v obalech expedovat přímo do obchodů. Tím je zaručena čerstvost, maximální hygiena, ale i vhodné zacházení a dohledatelný původ produkce. Zákazník má díky tomu jistotu, co kupuje,“ uvádí Jindřich Macháček, ředitel zemědělské divize AGROFERT.

Pracovní uplatnění zde najde 25 zaměstnanců. Provoz je z většiny automatizován, což mimochodem zajistí například správné uložení vajec špičkou dolů a při teplotě mezi +5°C až +18°C. Dodavateli budou především vlastní farmy (Vejprnice, Střížov, Strakonice, Trnová, Plesná) – česká vejce poputují na tuzemský trh. Nedojde ani k výraznému dopravnímu zatížení – denně se plánuje pouze příjezd 3 kamionů a rozvoz zhruba 10 dodávkami.

„Nový provoz je výjimečný zejména vysokým standardem hygieny a produktivitou práce. Hodinová kapacita třídírny činí až 126 tisíc kusů, přičemž vejce putují do různých obalů dle požadavku zákazníků. Naprostá většina produkce je určena pro tuzemské obchodní řetězce,“ dodává Lucie Kobiánová, ředitelka společnosti ČESKÁ VEJCE CZ.

Značení vajec – jak se v něm vyznat

Vejce, která zákazník kupuje v obchodech, musí být povinně označena kvůli dohledatelnosti původu produktu. Na vejci najdete např. značení 1 CZ 1234. Jak se v kódu vyznat? První číslice označuje metodu chovu nosnic:1 – vejce nosnic ve volném výběhu, 2 – vejce nosnic v halách (na podestýlce), 3 – vejce nosnic v klecích, 0 – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO). Následuje kód producenta, pomocí nějž zjistíte skutečný původ vajec: CZ – Česká republika, SK – Slovensko, PL – Polsko atd. Poslední čtyřčíslí znamená registrační číslo hospodářství (chovu). Více informací o značení vajec a obalů najdete na webu společnosti ČESKÁ VEJCE CZ.

 

BIO Martin Myška

Mohlo by vás zajímat

Návštěva z Galaxie přilákala na velkolepou show tisíce lidí

Tisíce lidí přišly  na náměstí Republiky pozdravit otce Vektora a jeho dceru Miu, kteří  si …