Ve vlastním „Masterchefovi“ se utkali šéfkuchaři ze SeniorCenter

Vlastní verzi kuchařské soutěže pod názvem Cooking Trophy Czech Republic 2022 zorganizovala skupina SeneCura. O nejlepší pokrmy v ní bojovali  šéfkuchaři z domovů sociální péče z celé České republiky.  Bronz putoval do Plzně.

Předsedou hodnotící komise byl Marek Svoboda z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Hlavním cílem soutěže bylo ukázat kvalitu stravování v domovech, na které SeneCura neustále pracuje a také tuto kvalitu ještě zvýšit. „Kromě toho jsme také chtěli vyzdvihnout profesionalitu a talent našich šéfkuchařů. V našich SeniorCentrech si na stravování dáváme velmi záležet, protože dobře víme, že jídlo významně přispívá ke spokojenosti a kvalitě života našich klientů,” říká Věra Husáková, provozní ředitelka skupiny SeneCura v ČR.

Soutěž měla přesně daná pravidla, nejdůležitější však byla hodnotící kritéria, podle nichž porota nakonec také vybrala ty nejlepší kuchaře. Hodnotila se samozřejmě chuť, ale také originalita a prezentace pokrmu na talíři. „Na přípravu receptu jsme určili časový limit dvě hodiny. K tomu ještě navíc dalších deset minut na úpravu prezentace jídel,” vysvětluje Tomáš Pondělíček. Soutěžící měli za úkol se na klání připravit vytvořením receptu, který musel splňovat dané podmínky: Jednalo se o hlavní chod pro pět osob, přičemž nejvyšší možná cena ingrediencí byla 85 Kč na jednu porci. Stanovené byly také samotné ingredience.

bronzový Pavel Malík

Nejlepší hodnocení, založené na všech kritériích, nakonec po sečtení všech bodů porotci získal Jiří Šula, šéfkuchař ze SeniorCentra Slivenec, který připravil vepřovou panenku „cenevils“ s bramborovo-brokolicovou kaší v rolce z listového těsta, s žampionovými chipsy a hranolkami. Druhé místo obsadila šéfkuchařka Petra Čížková ze SeniorCentra Terezín s Hamburgerovou bulkou plněnou pomalu pečenou vepřovou panenkou, cibulovou marmeládou, žampiony, cheddarem, bramborovými hranolkami a brokolicovým dipem. Na třetí pozici se umístil šéfkuchař Pavel Malík ze SeniorCentra Plzeň s vepřovou panenkou sous-vide s žampionovým ragú a bramborovo-tvarohovými placičkami s brokolicí.

BIO Mgr. Jana Mertová

Mohlo by vás zajímat

Končí doba plastová, začíná éra Virtuální Plzeňské karty

Chytré a pohodlné cestování pro všechny – to je Virtuální Plzeňská karta.    Integrovaná doprava …