Univerzita dlouhodobě usiluje o smysluplné a efektivní využívání zdrojů, včetně nakoupených a zpracovaných potravin. Proto desítky porcí nesnězených jídel, které pro studující a zaměstnance denně vaří menza Západočeské univerzity v Plzni (ZČU), nově putují do Domova sv. Zdislavy v Plzni na Borech. Ten se stará o matky s dětmi v nouzi.

„Tím, že přispíváme ke snížení plýtvání potravinami a zároveň pomáháme těm, kteří se ocitli v těžké životní situaci, se snažíme přinášet pozitivní změny nejen v naší univerzitní komunitě, ale i v širší společnosti,“ řekl prorektor ZČU Jan Váně.
V Domově sv. Zdislavy mají azyl matky s dětmi nebo těhotné ženy. Prakticky všechny jsou na hranici životního minima, nemají peníze nazbyt, jsou samoživitelky. Tato forma potravinové pomoci je pro ně něco nového, standardně totiž klientky dostávají trvanlivé potraviny. Obědy rozdělují podle počtu dětí v rodině a tak, aby se na všechny dostalo. Počet darovaných obědů je podle ní zatím dostatečný. Za týden jde v průměru o 40 porcí.

Jedná se o zbylá jídla z předchozích dvou dnů, která jsou vždy šokově zchlazena a charita si je dvakrát v týdnu vyzvedne. Spolupráci ZČU s Městskou charitou Plzeň zaštítil spolek Zachraň jídlo, který převoz jídel z menzy ZČU do Domova sv. Zdislavy zprostředkoval. Působí především v roli mediátora, který dárce a příjemce propojí, poskytuje zdarma opakovaně použitelné nádoby a také přístup k mobilní aplikaci, jejímž prostřednictvím je jídlo darováno a ze zákona i řádně evidováno.