Soutěž Regionální potravina letos slaví první kulatiny

Jubilejní desátý ročník soutěžního klání o Regionální potravinu 2019 je v plném proudu. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se v Plzeňském kraji ucházelo celkem 106 produktů od 38 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin. Hodnotitelská komise dnes v Plzeňském kraji vybírala vítěze za každou z devíti kategorií. Neměla to vůbec jednoduché, zvítězit totiž může jen devět výrobků.

Za 10 let své existence si vybudovala renomé a popularita výrobků se značkou Regionální potravina stoupá. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. A co vše se skrývá pod přívlastkem regionální? Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní  surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem, často se jedná o krajové speciality, které ctí tradici a respektují řemeslo.

 

Oceněné výrobky nejen výrazně obohacují zdravý a hodnotný jídelníček spotřebitelů, ale také podporují lokální výrobce a pomáhají nakupujícím orientovat se na trhu. Obliba soutěže stoupá. Letos se v daném kraji přihlásilo 38 výrobců se 106 výrobky. Největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin.

  

BIO Mgr. Jana Mertová

Mohlo by vás zajímat

Před 20 lety se bobr evropský vrátil na Šumavu

Správa Národního parku Šumava si již pro tradiční, celoroční téma letos zvolila návraty. V rámci …