Ve dnech 18. a 19. října pořádá zelárna Lobkowicz v Křimicích první ročník Festivalu zelí, který se stane novou událostí podzimní sezóny. Během víkendu plného gastronomických zážitků, zábavy i kultury se návštěvníci mohou dozvědět více o kvalitách čerstvého i kysaného zelí a naučit se postup, jak si doma kvalitní kysané zelí připravit sami. K tomu si mohou zakoupit nejen čerstvě krouhané zelí, ale i fermentovací nádoby a vše potřebné. V prodeji budou i čerstvé zelné saláty Lobkowicz, které se pyšní oceněním Regionální potravina. Zážitek vhodně doplní rozmanité menu sestavené z českých i mezinárodních jídel.
V sobotu vystoupí folklórní dětský taneční soubor Jiskřička a kapela In The Funk. V neděli pak originální duo Flaškinet a legendární Děda Mládek Illegal Band. Během festivalu budou k dispozici drobné atrakce pro děti a také zcela nové disciplíny tzv. zelísportu – zelístřelba (střelba z historického luku na hlávku zelí), zelívrh (vrh hlávkou na dálku ve váhových kategoriích) a zelíbal (hod hlávkou na cíl). Návštěvníci si také budou moci vyzkoušet šlapání zelí, aby zjistili, co tradiční výroba této regionálně typické potraviny obnáší.
„Lobkowiczká zelárna si zakládá na tradičním postupu výroby a dbá na vysokou kvalitu zelných hlávek, které pro výrobu používá. Zelí se do výroby dostává v nejkratší možné době a je vždy jednoodrůdové, tedy nedochází ke smíchávání odrůd a díky zbytečnému transportu i zahnívání vnějších listů. Takto přísné sledování kvality vede k vyváženému kvašení zelí, které následně zůstane pevné, křupavá a i trvanlivé.“ dodává Vladimír Lobkowicz.
Více o programu na www.festivalzeli.cz