Nenechte si ujít pivo, které zná doslova celý svět!

Jak jistě mnozí vědí, 5. října 1842 v Plzni uvařili historicky první várku spodně kvašeného ležáku. Čechům nesmírně zachutnal a brzy slavil velké úspěchy i v zahraničí. Český odkaz se tak zabydlel i v těch nejvzdálenějších koutech světa. Není divu, že plzeňské pivo letos slaví už 176. výročí. Tento nenapodobitelný originál, pivo se zlatou barvou, sněhobílou pěnou a říznou chutí,  se stalo vzorem pro 70 % světové produkce piva a vyváží se do 55 zemí světa.  Proto jeho úspěch letos opět oslavíme na Pilsner Festu. Přijďte i vy a připijte si s námi na pivo, které zná celý svět!  Tento rok vám navíc perfektní hladinku načepují nejen nejlepší čeští výčepní, ale i mistři z dalších koutů světa!

Na co se můžete těšit?

V první řadě to bude pivo od nejlepších českých i zahraničních výčepních, dále pak škola čepování, šikovní bednáři, hudebníci a výborné jídlo. To vše a ještě mnohem víc si užijete na letošním Pilsner Festu.  

  • Nejlepší pivní zážitek – Čepovat vám budeme zlatý ležák v té nejlepší kvalitě i Nefiltrovaný Pilsner Urquell. Na několika místech vám nabídneme naše pivo přímo z tanku. Čepování bude probíhat pod dohledem zkušených Master Bartenderů nejen českých, ale i těch z různých koutů světa. Ochutnáte například perfektního šnyta od úřadujícího Mastera Bartendera Richarda Máši, nebo od Charlieho Andersona ze Švédska.
Charlie Anderson a Richard Máša
  •  Naučíte se správně čepovat – Budete mít možnost zkusit si to pod dohledem mistrů svého oboru. Ve Škole čepování se naučíte, jak načepovat dokonalou hladinku, šnyt a mlíko. Troufnete si?
  • Vyzkoušíte si bednářské řemeslo – Řemeslo bednářů má v pivovaru tradici už od jeho založení v roce 1842. Na Pilsner Festu si vlastnoručně vyzkoušíte práci, kterou pravděpodobně nenajdete už v žádném jiném pivovaru na světě.

Ke zlatému ležáku patří kvalitní gastronomie

Gastronomie na té nejvyšší úrovni – Letos jsme nově spojili síly s Burger Festivalem, který představuje kuchařské umění vybraných restaurací z celé ČR i zahraničí. Ochutnáte skvělé Burgery z lokálních surovin i speciality ze zemí, kam se Pilsner Urquell vyváží. Zkrátka jídlo, které chuť plzeňského piva ideálně doplní. Okusit můžete mezinárodní kuchyni zemí, kam vyvážíme pivo Pilsner Urquell, jako jsou například Řecko, Vietnam nebo Španělsko.

Tři styly čepování

Tradičně se také můžete těšit na plzeňské partnerské restaurace – Lokál, Švejk či Na Spilce. Zdejší kuchaři nejlépe vědí, jaké jídlo se hodí k plzeňskému pivu, a štamgasti jsou toho jasným důkazem. Jestli tedy hledáte kompletní Pilsner Urquell zážitek, alespoň jeden z těchto stanů byste měli navštívit.

K dobrému moku patří i dobrá hudba

Poslechněte si kvalitní hudbu – Co vás letos čeká nového? Atmosféru nejlepšího českého pivního festivalu doplní bohatý doprovodný program, ve kterémnajdete jak velké hvězdy, tak lokální plzeňské kapely.

SCÉNA PIVOVAR
od do
11:30 12:30 Špejbls Helprs
12:30 12:45 soutěž s bednářem
13:30 14:30 Electric Therapy
14:30 14:45 škola čepování s Mistrem výčepním ČR 2018
15:30 16:30 Pilsen Queen tribute band
16:30 16:45 škola čepování s Mistrem výčepním SK 2018
17:30 18:30 Imodium
18:42 PŘÍPITEK – vydávání plechovek od 18:00 hod
20:00 21:00 Žlutý pes
22:00 23:00 Pipes and Pints
0:00 1:00 Elán Tribute
SCÉNA NÁMĚSTÍ
od do  
11:30 12:15 Abba World revival
12:15 12:30 škola čepování s Mistrem výčepním Slovenska 2018
13:00 13:45 The Fellas
14:30 15:30 The Dixie Hot Licks
15:30 15:45 soutěž s bednářem
16:30 17:30 Barbora Poláková
17:30 17:45 škola čepování s Mistrem výčepním České republiky 2018
18:42 PŘÍPITEK – vydávání plechovek od 18:00 hod
19:00 20:00 ANNA K.
21:00 22:00 Poletíme?
PARTNERSKÁ RESTAURACE NA SPILCE  
12:00 14:30 Crimson Town Players
14:30 14:45 škola čepování s Mistrem výčepním
15:30 18:00 Jeepers Creepers
18:00 18:15 škola čepování s Mistrem výčepním
19:00 21:00 Burma Jones
22:00 1:00 Replay a Sarin
 PARTNERSKÁ RESTAURACE LOKÁL  
13:00 15:30 Blues Not Dead
15:30 15:45 škola čepování s Mistrem výčepním
16:30 19:00 Crimson Fields
19:00 19:15 škola čepování s Mistrem výčepním
20:00 22:00 Seventh Passion
PARTNERSKÁ RESTAURACE ŠVEJK
15:00 15:15 škola čepování s Mistrem výčepním
18:00 22:00 Hrajeto

Program ve stanu mezinárodních výčepních

12:45 –  13:30     představení výčepních z Německa, německá kultura a gastronomie, škola čepování

14:45 –  15:30     představení výčepních z Asie, asijská kultura a gastronomie, škola čepování

16:45 –  17:30     představení výčepních z Velké Británie, britská kultura a gastronomie, škola čepování

19:45 –  20:30     představení výčepních ze  Švédska, švédská kultura a gastronomie, škola čepování

21:0 –    0:00       kapela X COVER

Speciální prohlídkový okruh

Pouze v tento den bude zpřístupněn speciální festivalový prohlídkový okruh, během kterého nahlédnete do elektrocentrály, bednárny a nebude chybět ani oblíbená zastávka v pivovarských ležáckých sklepích s ochutnávkou piva.

V elektrocentrále, která je součástí Spalkova projektu – František Spalek se vepsal do historie tím, že umožnil pivovaru nezávislost na dodávkách vody a elektřiny – vám povyprávíme příběh Jubilejní historické brány. Na zmenšeném modelu brány (1:25), který nám na tento den zapůjčil Park Boheminium, vám popíšeme symboliku znaků, výstavbu a její nynější restaurování v zájmu péče o naše historické dědictví. Jubilejní brána je pro náš pivovar velmi významná, jelikož se stala jeho symbolem v roce 1926, kdy vznikla ochranná známka Měšťanského pivovaru s branou na ležáckém sudě, která je používaná dodnes.

Další zastávkou bude návštěva bednárny Plzeňského Prazdroje. Budova dříve sloužila jako říční vodárna, která byla zřízena pro zásobování užitkovou vodou. V roce 2007 proběhla rekonstrukce a budova se přeměnila v dílnu pivovarských bednářů, kde prazdrojští bednáři uchovávají své tradiční řemeslo. Bednáři vyrábějí nové kvasné kádě, ležácké sudy a pečují o kádě a sudy v historických ležáckých sklepech, ve kterých se dodnes vyrábí pivo Pilsner Urquell. To ochutnáte závěrem prohlídky, kdy dojdete do pivovarských sklepů. Jedinečné nefiltrované a nepasterizované pivo Pilsner Urquell čepované přímo z dubových ležáckých sudů si totiž lze dopřát pouze během prohlídky.

Praktické informace:

  • prohlídky se budou konat každých 15 minut od 10 do 20 hodin
  • délka prohlídky bude cca 95 minut
  • cena 150 Kč/ osoba, v ceně brožura Prazdroj před 100 lety a dnes
  • Vstupenky lze již nyní zakoupit online: http://prazdroj.colosseum.eu/prazdroj/list

BIO Mgr. Jana Mertová

Mohlo by vás zajímat

Chov skotu se v kraji daří, naopak pokles byl patrný v případě telat

V loňském roce   se stav skotu v Plzeňském kraji meziročně navýšil a ke konci roku byl čtvrtý nejvyšší …