Soutěž Regionální potravina letos slaví první kulatiny

Jubilejní desátý ročník soutěžního klání o Regionální potravinu 2019 je v plném proudu. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se v Plzeňském kraji ucházelo celkem 106 produktů od 38 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin. Hodnotitelská komise dnes v Plzeňském kraji vybírala vítěze za každou z devíti kategorií. Neměla to vůbec jednoduché, zvítězit totiž může jen devět výrobků.

Za 10 let své existence si vybudovala renomé a popularita výrobků se značkou Regionální potravina stoupá. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. A co vše se skrývá pod přívlastkem regionální? Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní  surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem, často se jedná o krajové speciality, které ctí tradici a respektují řemeslo.

 

Oceněné výrobky nejen výrazně obohacují zdravý a hodnotný jídelníček spotřebitelů, ale také podporují lokální výrobce a pomáhají nakupujícím orientovat se na trhu. Obliba soutěže stoupá. Letos se v daném kraji přihlásilo 38 výrobců se 106 výrobky. Největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin.

  

BIO Mgr. Jana Mertová

Mohlo by vás zajímat

V Plzeňském kraji nemá pediatra téměř 10 000 dětí

Plzeň je prvním místem, kde praktičtí lékaři   představili kampaň „11 milionů důvodů“. Tou upozorňují na …