Soutěž výčepních vrcholí, veřejnost již zná svého vítěze

Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender dnes vrcholí. Celkem 28 finalistů z Česka a Slovenska má za sebou první ze dvou soutěžních dnů. Zatímco odborná porota toho nejlepšího výčepního tradičního plzeňského ležáku teprve zvolí, návštěvníci středečního koncertu na nádvoří Plzeňského Prazdroje již svého vítěze vybrali. Cenu laické veřejnosti získal Miroslav Štych z plzeňské restaurace U Mansfelda.

Jednou z několika výzev pro finalisty prestižní soutěže hodnotící řemeslo výčepních bylo veřejné čepování během koncertu Marka Ztraceného a kapely X-Cover. Návštěvnici koncertu si mohli nechat na místě načepovat pivo přímo od soutěžících a následně ohodnotit jejich umění.

Čepování piva během veřejných akcí pod širým nebem, jako jsou festivaly nebo koncerty, je náročné i pro ty nejzkušenější výčepní. Soutěžící museli pivo čepovat ve spěchu, aby se jim před stánkem netvořily dlouhé fronty, práci jim komplikovaly plastové kelímky, které se při podobných příležitostech běžně používají.

Nejlépe si podle diváků s touto specifickou disciplínou poradil Miroslav Štych, který už čtyři roky stojí za výčepem plzeňské restaurace U Mansfelda. „Moc si tohoto ocenění vážím – o to víc, že na koncert přišli hlavně Plzeňáci. Chci jim všem poděkovat,“ řekl k ocenění veřejnosti Miroslav Štych, který má před sebou ještě dvě závěrečné soutěžní disciplíny, pohovor s porotou a mistrovské čepování piva.

Finále soutěže o titul mistra výčepního dnes pokračuje druhým dnem. Finalisté mají za sebou slepou degustaci různých pivních značek. Úkolem nebylo jen poznat Pilsner Urquell mezi ostatními pivy, ale určit všechny předložené vzorky. Na účastníky čekal i písemný test, který prověřil jejich znalosti z oblasti výroby a historie piva a správné péče o něj.

Během dnešního klání soutěžící předvedou, zda svedou načepovat dokonalou „hladinku“ se sněhobílou krémovou pěnou a čeká je rovněž pohovor s odbornou porotou. Ten mimo jiné odhalí, zda výčepní ovládají klíčovou a někdy opomíjenou disciplínu svého tradičního řemesla – komunikaci s hostem.

Vítěz dvanáctého ročníku Pilsner Urquell Master Bartender získá tradičně památeční trofej, možnost absolvovat cestu po evropských hospodách a restauracích čepujících tankové pivo Pilsner Urquell v doprovodu staršího obchodního sládka Václava Berky a především možnost uvařit si vlastní pivní várku přímo v Plzeňském Prazdroji. Tím největším oceněním pro Mastera Bartendera je ale prestiž, kterou vítězství v soutěži přinese jemu i „jeho“ restauraci. Titul Master Bartender je totiž pro hosty zárukou, že dostanou na stůl plzeňské pivo v té nejvyšší kvalitě od opravdového mistra výčepního, který je hrdým reprezentantem této krásné profese, a důvodem proč se zase vrátit.

BIO Martin Myška

Mohlo by vás zajímat

Objevte život mokřadů aneb 3x 30 dnů pro mokřady

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) chce upozornit na to, že ochrana našich mokřadů je stále …