Domů / Plzeňský rozhled / V Horšově jsou kuřata na vedra připravena

V Horšově jsou kuřata na vedra připravena

Současná legislativa v Evropské unii od 1. dubna letošního roku zlepšuje informovanost spotřebitelů při nákupu masa. Nyní se zákazníci z etikety či cedulky u prodejního pultu dozvědí, kde bylo zvíře chováno a kde bylo poraženo. Tuto praxi uplatňuje také  Drůbežářský závod Klatovy, který patří mezi přední zpracovatele drůbežího masa v České republice a jeho kuřata pocházejí výhradně z českých uzavřených chovů. 

„V celém procesu naší výroby, expedice a přepravy masa jsou dodržovány a průběžně ověřovány mikrobiologické, fyzikálně-chemické, senzorické a nutriční parametry všech výrobků,“ říká Ing. David Bednář, generální ředitel společnosti Drůbežářský závod Klatovy. „Řídíme se nejen legislativními požadavky České republiky a Evropské unie, ale také nadstandartními nároky našich odběratelů, které jsou ovlivněny i koncovými spotřebiteli,“ dodává Ing. David Bednář.
Drůbežářský závod Klatovy disponuje vlastními farmami, v Plzeňském kraji to je  v obci  Horšov, která je  největší a nejmodernější provozovnou a   nachází se nedaleko Horšovského Týna. Celkem 7 chovných hal se rozprostírá na podlahové ploše 15 081m2 s celkovou kapacitou 320 000 kuřat. Ročně se zde uskuteční průměrně 7 zástavů. Drůbežářský závod Klatovy klade při chovu kuřat vysoké nároky na dodržování tzv. welfare pravidel. O co se vlastně jedná? V případě chovu kuřat jde především o kvalitní podestýlku, dostatek prostoru, výborný zob, čerstvou vodu, ideální teplotu, intenzitu osvětlení a mnoho dalších aspektů.

Základní technologické a pracovní postupy při přípravě hal na nový turnus i v jeho průběhu určuje sanitační řád, jehož cílem je zajistit dobrý zdravotní stav kuřat po celou dobu výkrmu. Pro zvýšení pohodlí a lepších životních podmínek zvířat jsou haly vybaveny mimořádně silnou ventilací, která reguluje teplotu, vlhkost a koncentraci plynů a především zajišťuje dostatek čerstvého vzduchu. V horkých letních dnech je potřeba kuřata ochlazovat tzv. tunelovou ventilací, která pomocí rozprašování jemné mlhoviny zvlhčuje vzduch.

Všechny haly na farmě Horšov jsou vybaveny nejmodernějším systémem automatického krmení (tzv. talířová krmítka) a napájení kuřat (kapátkové napáječky s odkapovou miskou) od firmy Big Dutchman. Od roku 2012 je jedna z hal vytápěna moderním systémem rekuperačního výměníku. Světelný režim je řízen počítačem.

Před novým závozem jednodenních kuřat jsou prostory vytopeny na požadovanou teplotu 30-32oC, protože kuřata po vylíhnutí nemají vyvinutou termoregulaci. Během výkrmu se teplota postupně snižuje až na 20oC. Vyskladnění kuřat probíhá ve věku 34 až 36 dní s dosaženou průměrnou hmotností 1,80 až 2,10 kg. Odchyt kuřat se provádí za pomoci nejmodernější technologie Peer System, která je mnohem šetrnější než ruční odchyt. Tím také napomáhá eliminovat hladinu stresu u zvířat, což má významný vliv na kvalitu masa.
 

BIO Martin Myška

Mohlo by vás zajímat

Oslava 10. výročí EHMK pomáhá kulturním projektům

Plzeňští radní  rozhodli, že speciální  dotační  program podpoří projekty, které budou nejrůznější  organizace  a spolky …