Výjimečný gurmánský zážitek – Pilsner Fest 2016

Rok 1842 bude už navždy nejen v plzeňské historii zapsán zlatým písmem. Právě tehdy totiž opustila místní měšťanský pivovar vůbec první várka originálního spodně kvašeného ležáku. Sládek Josef Groll byl tím, kdo poprvé brilantně spojil výjimečnou plzeňskou vodu z podzemních pramenů, hořký žatecký chmel nazývaný poloraný červeňák a světlý ječný slad, aby dal vzniknout jedinečnému pivu se zlatavou zářivou barvou a sněhobílou pěnou s říznou a znamenitou chutí, jakou dosud svět nepoznal. 

Tento výjimečný okamžik, který se odehrál před 174 lety, připomene tradiční Pilsner Fest. Protože se oslava zrodu zlatého ležáku Pilsner Urquell slaví v co nejbližším termínu od výročí 5. října 1842, kdy byla uvařena jeho první várka, připadne letos narozeninová oslava na sobotu 1. října 2016. Začne v 11:00. 

Pilsner Fest je neodmyslitelně spojen s areálem pivovaru Plzeňského Prazdroje a patří k nejnavštěvovanějším festivalům u nás – vloni na něj zavítalo přes 50 tisíc lidí. Středem pozornosti vyhlášeného festivalu se tak letos stane stejně jako vždy jediný plzeňský originál Pilsner Urquell – zakladatel všech spodně kvašených piv, oblíbených a rozšířených po celém světě. Na jeho počest přijme otevřená náruč plzeňského pivovaru tisíce návštěvníků, kteří mohou zažít autentickou pivovarskou atmosféru, ale taky si užít spoustu kvalitní gastronomie a bohatý program v doprovodu významných osobností, které uchovávají tradiční pivovarská řemesla a už po generace dělají plzeňský ležák tím, čím je.

Stejně jako vloni neskončí oslavy originálního plzeňského ležáku pouze Pilsner Festem. Na festivalový den totiž navážou ještě regionální slavnosti po celé zemi, které taktéž připomenou jeho 174. výročí. V říjnu a listopadu budou vybrané restaurace a pivnice čepovat nefiltrovaný Pilsner Urquell ze stylového dřevěného sudu, který do všech koutů ČR přiveze na svém tradičním koňském povozu poslední česká formanka Jana Šůsová za doprovodu plzeňského sládka. Ten bude zodpovědný za jeho slavnostní naražení. Společně s nimi vždy dorazí i putovní hudební kapela, která svůj repertoár podřídí vždy místu oslav. 

Oslavy začnou 6. října v pražské pivnici U Pinkasů, což byla první hospody za hranicemi Plzně, kde se plzeňský ležák prvně ochutnal. Plzeňský forman Martin Salzmann, který tehdy vozil různé zboží na trase Plzeň – Praha, totiž v Praze přespával u svého známého krejčího Pinkase. Jednou mu přivezl dvě vědra plzeňského piva, které se od tehdejších nefiltrovaných piv lišilo tím, že vznikalo spodním kvašením, mělo zlatožlutou barvu, sněhobílou pěnu a chutnalo nevídaně. Krejčí Pinkas ho zkusil vyšenkovat a nestačil se divit, jak rychle šlo na odbyt. Šenkýřský pokus ještě párkrát zopakoval a v krátké době vyměnil jehlu s nůžkami za pípu s plzeňským pivem.

Z Prahy se oslavy přesunou ještě do dalších krajských měst České republiky – například Českých Budějovic, Karlových Varů, Brna, Ústí nad Labem, Olomouce, Zlína nebo Ostravy. Zavítají dokonce i do Bratislavy a skončí v Plzni 11. listopadu.

Více informací naleznete na www.pilsnerfest.cz 

Hlavní program

Výjimečný gurmánský zážitek 

11:00 – 01:00

Protože se jedná o narozeninovou oslavu piva Pilsner Urquell, bude právě nefiltrovaný ležák hlavní hvězdou výčepů a poteče z více než 150 kohoutů. Pro ten nejlepší pivní zážitek jej všem návštěvníkům Pilsner Festu poctivě načepují vítězové soutěže o nejlepšího českého výčepního – Pilsner Urquell Master Bartender. Zájemce, kteří za nimi zavítají do Školy čepování, také naučí, jak načepovat dokonalou hladinku, šnyt nebo mlíko. Školu čepování najdou všichni v čase od 15:30 do 16:30 ve Spilka stanu, od 18:00 do 19:30 v Lokále a od 16:00 dokonce na jednom z hlavních pódií Za Branou. 

Plzeňský originál bude navíc doplněný o tu nejkvalitnější gastronomii. Pečlivě připravená degustační menu, která se nejlépe hodí k plzeňskému pivu, nabídnou totiž v areálu pivovaru plzeňské podniky Na Spilce, Švejk restaurant nebo Lokál Pod Divadlem, a to ve svých velkokapacitních stanech doplněných výčepy i hudbou. Návštěvníky však čeká také spousta dalších stánků s občerstvením, které byly vybrány pod taktovkou kulinářského Fresh Festivalu. Pilsner Fest je totiž pivní oslavou, která se má kvalitně načepovaným pivem v kombinaci s vyšší gastronomií odlišit od ostatních běžných festivalů a jejich nabídky piva a pokrmů. 

„K nejlepšímu českému pivu patří jednoznačně i jídlo, které splňuje ty nejvyšší požadavky na kvalitu a čerstvost. A v neposlední řadě se k říznému ležáku hodí chuťově. Proto jsme se, po loňské úspěšné premiéře, rozhodli i letos zaručit návštěvníkům Pilsner Festu ten nejlepší smyslový zážitek,“ říká Martin Nauš, jeden z organizátorů Fresh Festivalu, oblíbené kulinářské akce přinášející možnost okusit skvělou gastronomii. „Doufám, že hosty narozeninové oslavy plzeňského piva náš letošní výběr restaurací a pokrmů potěší, dbali jsme totiž na jeho rozmanitost. Na Pilsner Festu tak najdou tu nejlepší českou tradiční kuchyni, ale také něco z kuchyně americké, francouzské či italské, něco z Mexika, Vietnamu či Středomoří. Na bulváru před pivovarem se objeví i několik v současné době tolik populárních food trucků,“ dodává Nauš. 

Osobnosti, které mají zásluhu na nejvyšší kvalitě plzeňského piva, a můžete se s nimi na Pilsner Festu setkat

11:00 – 01:00

Na oslavě první várky jistě příchozí zaujmou i tradiční řemesla, která jsou bezprostředně spojená s plzeňským pivem. Svůj um předvedou v bednárně i ve speciálním stánku na nádvoří pivovaru bednáři, kteří se stále ještě postaru starají o dubové pivovarské sudy a kádě v plzeňských sklepích. Přiblíží postupy při výrobě sudů a naučí zájemce vypalovat tradičním způsobem logo Pilsner Urquell do dřevěného základu.

V průběhu narozeninového dne se všem příchozím představí na jevišti i jeden z nejlepších českých výčepních, plzeňský sládek nebo místní formanka, která i dnes s koňským povozem rozváží sudy s pivem z pivovaru do plzeňských hospod. Všichni zástupci pivovarských řemesel dají nahlédnout hlouběji do svých profesí a návštěvníky Pilsner Festu vyzvou k soutěžím, kde bude jednou z hlavních cen například soukromá VIP prohlídka pivovaru přímo se starším obchodním sládkem Václavem Berkou.

 

BIO Martin Myška

Mohlo by vás zajímat

Objevte život mokřadů aneb 3x 30 dnů pro mokřady

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) chce upozornit na to, že ochrana našich mokřadů je stále …