Domů / Plzeňský rozhled / Kuřecí rolády s vůní jara a překvapením

Kuřecí rolády s vůní jara a překvapením

Stačí otevřít okno a víme, že je to tu. Jedno z nejhezčích ročních období. Stačí se nadechnout svěží vůně s příslibem prvních teplých dnů a víme, že přišlo jaro. Tato skutečnost zahání zimní chmury a láká nás ven užít si jej naplno. I naše chuťové buňky touží po změně. Po neodolatelné vůni bylinek a chutného křehkého masa s překvapením. 

Jarní kuchyně je svěží, pestrá a provoněná bylinkami a právě kuřecí rolády mohou být skvělým prostředkem, jak si pochutnat na křehkém a šťavnatém mase s náplní dle vlastní chuti a fantazie. Nenechte se odradit přípravou, nemusí být vždy náročná. Drůbežářský závod Klatovy, druhý největší český zpracovatel kuřecího masa, přináší vybrané recepty na tuto pochoutku. Rolády se také dají připravit z kuřecích prsou nebo z čerstvého vykostěného Kuřete na roládu od DZ Klatovy. Vyzkoušejte svěží jarní recepty od Drůbežářského závodu Klatovy

Kuřecí roláda s kuskusem a piniovými oříšky 

Ingredience: 

3 kuřecí prsa DZ Klatovy, 150 g plátků slaniny, 

100 g kuskusu, 200 ml kuřecího vývaru, 50 g másla, 

2 jemně nakrájené šalotky, 2 stroužky česneku, 

100 g piniových oříšků, hrst nasekané máty, menší hrst čerstvého tymiánu, šťáva z 1 citronu, 1 vejce, sůl.

Postup přípravy: 

Kuskus nasypte do mísy, zalijte kuřecím vývarem, přikryjte a nechte 10 minut stát. Polovinu másla rozpusťte v pánvi a osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku a česnek. Hotové odložte stranou. V pánvi nasucho opražte piniové oříšky. Poté je smíchejte s cibulí a česnekem, nasekanými bylinkami a kuskusem. Ochuťte citronem, solí a vmíchejte vejce. Na rozklepané kuřecí řízky položte plátky slaniny tak, aby se překrývaly. Připravenou směs rovnoměrně poklaďte na kuřecí maso a zarolujte. Roládu svažte provázky a dejte cca na 2 hodiny do chladničky. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Roládu položte na plech, potřete rozpuštěným máslem, přikryjte alobalem a pečte 1/2 hodiny. Poté sundejte alobal a pečte dalších 20 až 30 minut tak, aby bylo maso dobře propečené.  

Kuřecí roláda s brusinkovou nádivkou

Ingredience: 

Kuře na roládu DZ Klatovy, 120 g brusinek, 1 menší červená řepa, 1 červená cibule, 150 g bílého toastového chleba, 100 g tvrdého sýra, sůl, olivový olej, 75 g másla, 1 hrst čerstvého tymiánu, mletý černý pepř, sůl. 

Brusinková nádivka

Nejprve si na másle osmažte cibulku. Z toastového chleba odřízněte kůrku, vnitřek nakrájejte na kostičky a přendejte do misky. Osolte a opepřete. Přidejte brusinky, na kostičky nakrájenou řepu, na kostky pokrájený sýr a najemno nasekaný tymián. Přidejte cibulku a důkladně promíchejte. Nechte pár minut odstát.

Postup přípravy:

Kuře na roládu omyjte, lehce naklepejte, osolte, opepřete a polovinu masa potřete nádivkou. Poté srolujte tak, že začněte rolovat od části s nádivkou. Alobal lehce potřete olivovým olejem a položte na něj kuřecí roládu. Navrch poklaďte větvičky čerstvého tymiánu, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Nakonec roládu důkladně zabalte do alobalu a pevně svažte provázkem. Dejte na plech a pečte při teplotě 170 °C podle velikosti rolády přibližně 50 minut. Po upečení roládu opatrně vybalíme z alobalu a necháme chvíli odpočinout, aby se lépe krájela.

Kuřecí roláda s kopřivami

Ingredience: 

Kuře na roládu DZ Klatovy, 4 vejce, 80 g slaniny, 80 g cibule, 20 g másla, olej, 1 lžíce sekané čerstvé petrželky, hrst kopřivových lístků, mletý pepř, kmín, sůl.

Postup přípravy:

Kuře na roládu omyjte, lehce naklepejte, osolte a opepřete. Slaninu nakrájenou na kostičky orestujte společně s nadrobno nakrájenou cibulí. Položte na kuřecí maso. Kopřivy dejte do cedníku, dobře je omyjte a krátce spařte vroucí vodou. Poté je pokrájejte na menší kousky a rovnoměrně rozprostřete na maso. Na pánev dejte lžíci oleje a umíchejte vejce tak, aby zůstala ještě řídká. Vajíčka rovnoměrně položte na maso a celý plát srolujte do rolády. Roládu osolte, posypte kmínem a vložte do pekáče vymazaného olejem. Povrch rolády pokapejte lžící oleje, podlijte ji lehce vodou a dejte do trouby. Roládu pečte zpočátku zakrytou, asi 45 minut na 220°C, pak ji na 15 minut odklopte a dopečte dozlatova.

BIO Martin Myška

Mohlo by vás zajímat

Dárci vybrali rekordní částku pro zvířata v plzeňském útulku , sbírka pokračuje

Opět po roce byla v plzeňském Útulku pro zvířata v nouzi rozpečetěna sbírková pokladna, do které přispívali …