Master Altbier získal druhé místo mezi neobvyklými pivy

Master z Plzeňského Prazdroje uspěl významně v osmém ročníku soutěže pivních speciálů Cerevisia Specials – Pivní speciál roku.  Master Tmavý 18 – nefiltrovaný zvítězil v kategorii polotmavá a tmavá speciální piva. Master Altbier získal druhé místo mezi neobvyklými pivy. 

„Velmi nás těší obě ocenění – zlato pro Master Tmavý 18 i stříbrné ocenění pro Master Altbier. Je to pro nás dalším důkazem toho, že i velký pivovar umí uvařit dobré speciály,“ říká Lenka Straková, sládková, která ocenění převzala a která v Plzeňském Prazdroji pivní speciály vaří.

„Master je dnes již tradiční značkou našich speciálů, které doplňují naše piva z celoroční nabídky. Speciály nabízíme našim zákazníkům v rámci našeho úspěšného programu Volba sládků už dva a půl roku. Aktuálně si mohou lidé vychutnat už ve 1200 hospodách každý měsíc na čepu jiný speciál z naší varny, právě Altbier patří k těm nejúspěšnějším z nich,“ doplňuje Lenka Straková. 

Na fotografii diplomy drží v ruce Daniel Urban s Janou Šťastnou, sládek a technoložka pro výrobu v Pivovaru ve Velkých Popovicích.

Master Tmavý 18 – nefiltrovaný patří mezi silná piva. Obsahuje 7 % alkoholu a vedle plné chutě vyniká i vyšší hořkostí. Jeho karamelový charakter chuti a sytou barvu zajišťují čtyři druhy sladu. Je vhodný jako digestiv nebo dezert, který doladí gurmánský zážitek z celého jídla.

 

Master Altbier obsahuje 4,7 % alkoholu, je polotmavý a má středně hořkou chuť. Altbier je velmi oblíbený typ piva zejména v Německu, jedná se o svrchně kvašené, často silně chmelené pivo ležící při nízkých teplotách jako u ležáku. Svůj název tento typ piva (alt bier v překladu staré pivo) dostal někdy v průběhu 19. století, kdy začal být vytlačován v té době novinkou – stále oblíbenějším pivem plzeňského typu.

Odborným garantem soutěže Cerevisia Specials – Pivní speciál roku, kterou už osmým rokem vyhlašuje společnost PORT, je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. O vítězích rozhodovala dvacetičlenná porota složená jak z nezávislých odborníků (např. z České zemědělské univerzity v Praze), ale i z řad významných osobností, které pivo a pivovarnictví dobře znají a zabývají se jimi – mezi ně patří i novináři, lékaři či manažeři.

BIO Martin Myška

Mohlo by vás zajímat

Objevte život mokřadů aneb 3x 30 dnů pro mokřady

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) chce upozornit na to, že ochrana našich mokřadů je stále …