Master z Plzeňského Prazdroje uspěl významně v osmém ročníku soutěže pivních speciálů Cerevisia Specials – Pivní speciál roku. Master Tmavý 18 – nefiltrovaný zvítězil v kategorii polotmavá a tmavá speciální piva. Master Altbier získal druhé místo mezi neobvyklými pivy.
„Velmi nás těší obě ocenění – zlato pro Master Tmavý 18 i stříbrné ocenění pro Master Altbier. Je to pro nás dalším důkazem toho, že i velký pivovar umí uvařit dobré speciály,“ říká Lenka Straková, sládková, která ocenění převzala a která v Plzeňském Prazdroji pivní speciály vaří.
„Master je dnes již tradiční značkou našich speciálů, které doplňují naše piva z celoroční nabídky. Speciály nabízíme našim zákazníkům v rámci našeho úspěšného programu Volba sládků už dva a půl roku. Aktuálně si mohou lidé vychutnat už ve 1200 hospodách každý měsíc na čepu jiný speciál z naší varny, právě Altbier patří k těm nejúspěšnějším z nich,“ doplňuje Lenka Straková.
Na fotografii diplomy drží v ruce Daniel Urban s Janou Šťastnou, sládek a technoložka pro výrobu v Pivovaru ve Velkých Popovicích.
Master Tmavý 18 – nefiltrovaný patří mezi silná piva. Obsahuje 7 % alkoholu a vedle plné chutě vyniká i vyšší hořkostí. Jeho karamelový charakter chuti a sytou barvu zajišťují čtyři druhy sladu. Je vhodný jako digestiv nebo dezert, který doladí gurmánský zážitek z celého jídla.
Master Altbier obsahuje 4,7 % alkoholu, je polotmavý a má středně hořkou chuť. Altbier je velmi oblíbený typ piva zejména v Německu, jedná se o svrchně kvašené, často silně chmelené pivo ležící při nízkých teplotách jako u ležáku. Svůj název tento typ piva (alt bier v překladu staré pivo) dostal někdy v průběhu 19. století, kdy začal být vytlačován v té době novinkou – stále oblíbenějším pivem plzeňského typu.
Odborným garantem soutěže Cerevisia Specials – Pivní speciál roku, kterou už osmým rokem vyhlašuje společnost PORT, je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. O vítězích rozhodovala dvacetičlenná porota složená jak z nezávislých odborníků (např. z České zemědělské univerzity v Praze), ale i z řad významných osobností, které pivo a pivovarnictví dobře znají a zabývají se jimi – mezi ně patří i novináři, lékaři či manažeři.