Původní myšlenka festivalu byla jednoduchá: „Dát lidem možnost ochutnat vysokou gastronomĺi za přijatelnou cenu v klidných povánočních měsících!“ Proto jsou každoročně vybírány nejlepší a nejzajímavější restaurace v celé naší republice, aby připravily speciální degustační menu, které je předem stanoveno a jež si může každý zájemce přes internet objednat dopředu.
VII. ročník Grand Restaurant Festivalu – celorepubliková akce pro všechny příznivce kulinárních hodů probíhá 15. ledna až 29. února 2016 v 93 restauracích ve všech krajích České republiky. Plzeňský kraj v tomto směru zastupují čtyři restaurace – tři jsou přímo v Plzni, jedna pak v Nepomuku (Angusfarm).
Šéfkuchaři letos připraví se svými týmy zvýhodněná festivalová menu ve třech tématech: Inspirace, Terroir a Gastronaut. Můžete se těšit na úžasné kreace vyhlášených chefů ze všech koutů země. Ceká vás např. mořská sasanka s Bloody Mary, umeboshi, ceviche z chobotnice, prach řasy nori a kaviár. Uzený pstruh a jelito, toast a wasabi sníh. Zauzený jelení hřbet, zvěřinová klobáska, uzené švestky, dýňové pyré, hříbkové krokety. Parmentier z jehněčího masa z Rudimova s česnekem a šalvějí se zapečeným bramborovým pyré. Hovězí veverka tažená v portském víně, polentová kaše s tamarindem a medová řepa. Zvěřina, ryby a drůbež na všechny možné způsoby. Restaurace využívají farmářských produktů a též sezónních a lokálních surovin.
„Není nám lhostejné plýtvání zdroji naší planety. Proto jsme letos požádali restaurace, aby se při tvorbě svých delikates pokusily použít některou surovinu ve stylu „Taste-Waste“, aby hledaly způsoby jak omezit mrhání. Zmínit můžeme např. espumu z ořezu a kostí z kachny, chipsy ze slupek brambor, kostní polévku s žilkami z foie gras, mousse ze zauzených kostí ze pstruha, paštika z ořezu z daňka…,“ sdělil organizátor festivalu Pavel Maurer.
Je až neuvěřitelné, co vše lze znovu využít v kuchyni, aniž bychom to vyhodili. Například ze slupek z brambor vykouzlil šéfkuchař z plzeňské restaurace U majáku výborné chipsy. Vůbec se tady vytáhli, degustační menu pro festival nelze nazvat jinak než skvostným. Svůj podíl na tom má samozřejmě celý tým pod vedením manažera Bohumila Rydrycha, který se může pochlubit titulem Restauratér roku 2015 a zároveň Trenér kvality služeb II. stupně v oblasti služeb Ministerstva pro místní rozvoj. Zdejší tříchodové menu najdete na snímcích.
Festival je ale také například Mňam Rikša, která nejen „proveze‘ vybranými asijskými kuchyněmi, ale odhalí také dvě protilehlé tváře tohoto kontinentu – spiritualitu čajového obřadu v Miyabi i svět hazardních her v Občanské plovárně. Rodinu gastronautů si užijí rodiče s dětmi, které se vyřádí při společném vaření s Markem Fichtnerem i animačních dílnách s gastronomickou tématikou v Muzeu Karla Zemana. Naopak pouze pro dospělé je určena Nez-řízená hispánská degustace, která přináší to nejlepší z Latinské Ameriky v podnicích La Bodeguita del Medio a Grand Fierro – od jedinečných steaků až po víno, rum a doutníky. Na dvoudenním Mňam Busu za Janem Žižkou a rabi Löwem se přesvědčíme, že zajímavé gastronomické dění se už dávno neodehrává pouze ve velkých městech.
Na vlastní průzkum se můžeme vydat díky Mňam Balíčkům, které spojují špičkové kulinární požitky s ubytováním ve výjimečných lokalitách a wellness péčí. Připraveny jsou také Mňam Brunche a pro romantiky degustace v jedinečné věži hotelu Augustine s výhledem na Pražský hrad i Malou Stranu.