Silvestrovské klatovské kuřecí pochoutky

Konec roku se nezadržitelně blíží. Poklidný čas adventu vystřídají bujaré silvestrovské oslavy, k nimž neodmyslitelně patří stoly plné dobrého jídla a pití. Konec roku je tak skvělou příležitostí, jak pohostit přátele a nejbližší, překvapit je svou nápaditostí, kulinářským uměním a recepty. Ať už čerpáte inspiraci z kuchařek, internetu nebo od přátel, zkuste i tyto tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. 

Párečky z kuřecího masa v listovém těstíčku 

Pro tento recept vyzkoušejte „Párečky z kuřecího masa 80%“ od Drůbežářského závodu Klatovy, které jsou k dostání v prodejní síti ALBERT. Párky obsahují 80 % kuřecího masa, mají nízký obsah tuku a jsou bez lepku. Ingredience: Párečky z kuřecího masa 80% DZ Klatovy, 500 g listového těsta, hladká mouka na pomoučení, sladký nebo lehce pálivý kečup, 1 vejce, sezamové semínko.

Postup přípravy:  Párky na jednom z konců nařízněte do křížku do hloubky asi dvou centimetrů. Troubu předehřejte na 200 °C. Listové těsto rozválejte na pomoučněném válu a potřete kečupem. Pak těsto rádýlkem na pizzu nebo nožem rozkrájejte na tenké proužky. Ty namotejte na párky a konce vždy řádně upevněte. Dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vajíčkem a posypte sezamovým semínkem. Dejte na 10-15 minut zapéct dozlatova. 

Šunkové rolky z kuřecí prsní šunky se sýrem Feta

Pro tento recept vyzkoušejte Kuřecí prsní šunku Standard, která obsahuje vysoký podíl masa z prsních řízků a maximálně 5 % tuku. Je zcela bez umělých barviv a konzervantů. 

Ingredience: 2 balení Kuřecí prsní šunky Standard DZ Klatovy, 300 g přírodního sýru Lučina, 150 g sýru Feta, červená paprika, cherry rajčátka, čerstvá pažitka, olivový olej. 

Postup přípravy:  Sýr Feta nakrájejte na kostičky a společně s Lučinou důkladně vyšlehejte ručním šlehačem. Přidejte nadrobno nakrájenou papriku, rajčátka a pažitku a přidejte pár kapek olivového oleje. Vše promíchejte. Na talíř si rozložte plátky šunky, na každý naneste připravený krém, srolujte a svažte snítkou pažitky. Rolky podávejte vychlazené. 

Kuřecí trojhránky s avokádem 

Ingredience: 1 hranatý chléb, 3 větší kuřecí prsa DZ Klatovy, 2 zralá avokáda, salát rukola, pikantní hořčice (např. dijonská), citrónová šťáva, sůl.

Postup přípravy: Plátky hranatého chleba rozdělte na půlky nebo na čtvrtky, podle toho, jak velké sendviče si přejete mít. Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky a dejte vařit do vody na 20 min. Avokádo zbavte slupky a nakrájejte na menší plátky. Na připravené chlebové trojhránky položte lístky rukoly, natrhané kousky uvařeného kuřecího masa a plátky avokáda. Přidejte pikantní hořčici na dochucení a zakapejte citronovou šťávou. Osolte dle chuti. Přiklopte druhým plátkem chleba a spojte ozdobnou jehlou na jednohubky. 

Kuřecí roláda s čínskými houbami

se může stát součástí studených obložených mís. Nádivku lze připravit ze všeho, co máte rádi. Případně můžete zakoupit již připravenou Kuřecí plněnou roládu od DZ Klatovy.  Ingredience na 6 porcí: 1 vykostěné kuře nebo již připravené čerstvé Kuře na roládu od DZ Klatovy, sůl, pepř

Ingredience na nádivku:  Jidášovo ucho 150g, 200g pečiva – rohlíky, 3 vejce, 50g másla, 70 g slaniny nebo kuřecí šunky, 100g tvrdého sýra, 100 ml mléka, strouhanka, případně petržel na dochucení 

Postup přípravy: Jidášovo ucho nejdříve spařte horkou vodou a nechte 15 minut odstát. Potom jej nakrájejte na menší kousky. Vykostěné kuře omyjte, osušte, osolte, opepřete a ponechte stranou. 

Rohlíky nakrájejte na stejnoměrně kostičky. Vejce vyšlehejte se solí, pepřem, rozpuštěným máslem a mlékem. Přimíchejte trochu strouhanky, petrželovou nať a nechte několik minut odpočinout. Poté do směsi vmíchejte kostičky pečiva, na kostičky vypečenou slaninu (případně šunku), pokrájený sýr a Jidášovo ucho. Na připravený plát kuřete vložte nádivku, zarolujte jej a svažte potravinářským provázkem do úhledné rolády. Vložte do pekáče, podlijte vodou a pečte na 160 stupňů asi 40 minut. Odklopte pekáč a nechte dopéct dozlatova. Po upečení roládu nechte mírně odležet, než ji budete podávat hostům.

Drůbežářský závod Klatovy a.s. je druhým největším zpracovatelem kuřecího masa a výrobcem uzenin z kuřecího masa v České republice. Měsíční produkce je v objemu 2 000 t kuřecího masa a 850 t masných výrobků. Česká kvalita našich potravin směle konkuruje potravinářským závodům v zemích EU. Společnost obchoduje s více než 3000 odběrateli z tuzemska i zahraničí s výrobky vlastní produkce. Drůbežářský závod Klatovy a.s. také provozuje jídelnu Slávie na klatovském náměstí, kde si zákazníci mohou pochutnat na cenově dostupných pokrmech, především z kuřecího masa vlastní produkce. Vybrané produkty si dále mohou zákazníci zakoupit přímo ve dvou podnikových prodejnách v Klatovech. Drůbežářský závod Klatovy a.s. zaměstnává přibližně 800 lidí. Více informací naleznete na: http://www.dzklatovy.cz/

BIO Martin Myška

Mohlo by vás zajímat

Objevte život mokřadů aneb 3x 30 dnů pro mokřady

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) chce upozornit na to, že ochrana našich mokřadů je stále …