Útraty za obědy ve srovnání s cenami dramaticky klesají

Češi začali prudce šetřit na obědech. Mnozí lidé narážejí na svůj finanční strop, což dokladují i červnová data z plateb stravenkovými kartami. Za jeden oběd v restauraci podle Ticket Restaurant Card Indexu lidé v průměru zaplatili v červnu 160,20 koruny. To je o 10,1 procenta více než před rokem, avšak v porovnání s tím, jak raketově letí nahoru ceny jídel, je růst útrat velmi pomalý.

Ceny v restauracích se totiž v meziročním srovnání v červnu zvýšily o 23,5 procenta. Kvůli zdražování klesá také počet lidí, kteří v restauraci obědvají. Rozdíl mezi výší útrat a tím, kolik jídlo stojí, se v posledních týdnech zvyšuje, což dokazuje, jak lidé brzdí v utrácení. V květnu ceny rostly v restauracích o 11,6 procenta rychleji než útraty, v červnu byl již rozdíl 13,4 procenta. Znamená to jediné – Češi volí čím dál tím levnější jídla, odepírají si nápoje nebo saláty, nedávají si po obědě kávu a také v době oběda navštěvují levnější restaurační provozy.

Další lidé pak na obědy přestávají chodit. Restaurace mají v porovnání s předcovidovým obdobím aktuálně pouze 53 procent obědových hostů. Nezdá se, že by tato letní sezóna – jako tomu bylo třeba při prvním covidovém rozvolnění v létě 2020 – restauratérům výrazně pomohla nahradit ztráty. Nejvíce v současnosti za obědy utratí obyvatelé Prahy – 179 korun. Pod 150 korun se v průměru najedí lidé v pěti krajských městech v Česku. O něco levněji je v moravských krajích, nejlevněji se dá najíst v Olomouci nebo Jihlavě. Naopak procentuálně největší nárůst cen zaznamenala zejména Ostrava.

BIO Mgr. Jana Mertová

Mohlo by vás zajímat

Sportovní kluby si rozdělí celkem 1,6 milionů korun

Plzeňská radnice rozdělí mezi 19 plzeňských sportovních klubů 1,6 milionů korun na pořádání akcí, které …